Szemenyei János hivatalos oldala                              

Pályarajz

Szemenyei János színész, énekes, zeneszerző. A kortárs magyar színház sokoldalú művésze. Zenés színész szakon diplomázott 2005-ben, a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt, nemkülönben azóta is – színészi  és  énekesi  feladataival  egyenlő  arányban  –  foglalkozik  színházi zeneszerzéssel. 2013 és 2015 között a Magyar Színház zenei vezetője. A Proton Színház  társulatával  Európa  legrangosabb  fesztiváljain  lép  fel. Jelenleg is fővárosi és vidéki színházakban egyaránt játszik főszerepeket.  Zeneszerzőként több magyar és külföldi előadásban dolgozik. Korábbi szerzeményeit is időről-időre műsorukra tűzik hazai színházak.

Kezdetek

1981. december 31-én  született Székesfehérváron.  Általános  iskolai éveiben  számos vers-  és  prózamondó versenyen vett  részt,  majd gyerekszereplőként ismerkedett  meg  a  színházzal.  A  budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatagozatán folytatta tanulmányait. Ezzel párhuzamosan továbbra  is játszott  színházakban. Állandó szereplője  lett  a Duna  TV egyik irodalmi műsorának. Egy évadot töltött stúdiósként a Madách Színházban.

Színház- és Filmművészeti Egyetem

2001-2005
zenés színész szak

Vizsgafeladataiban nemcsak színészként, de zeneszerzőként is bemutatkozott. Már harmadévtől több vidéki és fővárosi színházban volt gyakorlaton. 2005-ben kapott diplomát, ekkor a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház szerződtette.

Hevesi Sándor Színház

2005-2009

Ebben a négy-évadnyi időszakban számos, zömmel prózai főszerepet alakított anyaszínházában, míg vendégként túlnyomórészt énekes főszerepeket játszott más vidéki társulatokban. Több feladatot kapott a fővárosban is. Bemutatkozott egy kisjátékfilm főszerepében. Zeneszerzőként már hat bemutatója volt, teljes musicaleket komponált, és prózai előadásokhoz írt zenét. Intézményes színházak és független társulatok produkcióiban működött közre alkotóként. Rádiójátékokhoz és tévésorozathoz is kapott zenei felkérést.
Ekkortól kezdték foglalkoztatni a szinkronstúdiók is, többnyire énekes szerepekben.

Vígszínház

2009-2011

A Vígszínház társulatában két évadon keresztül játszott új és átvett szerepeket. Emellett számos fővárosi színház prózai és musical-produkcióiban lépett fel. A színészi feladatok mellett egyre több zeneszerzői megbízást kapott. Ekkortájt kezdődött kapcsolata zeneszerzőként és színészként a Proton Színházzal, amellyel azóta is számos neves külföldi fesztiválon vesz részt.

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

2011-2022

Évadonként két-három szerepet játszik, és zenét szerez a kecskeméti Katona József Színházban. A Centrál Színház több prózai és zenés szerepre hívta meg. Mundruczó Kornél külföldi rendezéseiben is rendszeresen közreműködik zeneszerzőként, színészként, karmesterként. Színházi munkái mellett dolgozik a Magyar Rádiónak. Filmzenét is szerzett.

Magyar Színház

2013-2015
zenei vezető

A Magyar Színház zenei vezetőjeként számos előadás zenéjét hangszerelte, illetve zenei szerkesztőként működött közre. Nevéhez fűződik Stephen Sondheim Vadregény (Into the Woods) című musicaljének magyarországi ősbemutatója is.

Klasszikus irányok

2019-

prózai és musical-feladatok valamint a nagyívű zeneszerzések mellett egyre nagyobb teret kapnak az operai felkérések a Magyar Állami Operaházban, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a Cooperával, és nem utolsó-sorban a Danubia Zenekarral. A Magyar Színházban újra zenei vezetőként, a szinkron világában pedig zenei rendezőként kezdett dolgozni. A Madách Színház egyre több főszerepet bíz rá. Operarendezőként is bemutatkozott.

Díjak

Petőfi-díj – 2004
Néro alakításáért – a Sztárcsinálókban, a veszprémi Petőfi Színház előadásában

Artisjus-díj – 2005
Néro alakításáért – a Sztárcsinálókban, a Rockszínház előadásában, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

ESTem Díj – 2012
Az évad legjobb színésze 2011/2012 – a kecskeméti Katona József Színházban

Brighella-díj – 2013
A legjobb epizód-alakítás díja a Vidor Fesztiválon Árpád alakításáért az Illatszertárban,
a Centrál Színház előadásában

Arany Kotta díj – 2013
Legjobb színész új musical-produkcióban Laborc alakításáért az István, a királyban,
a címszerepért a Doctor Herz-ben

„Együtt a művészetért” Díj – 2017
Az évad legjobb színésze 2016/2017 – a kecskeméti Katona József Színházban

POSZT díj – 2018
A legjobb férfi mellékszereplő díja Bóni gróf alakításáért, a kecskeméti Csárdáskirálynőben

Vidéki Színházak Fesztiválja díj – 2018
A legjobb férfi karakter-alakítás díja Bóni grófért, a kecskeméti Csárdáskirálynőben

„Együtt a művészetért” Díj – 2019
A Város kedvence 2018/2019 – a kecskeméti Katona József Színházban

„„Együtt a művészetért” Díj – 2020
Az évad legjobb epizodistája 2019/2020 – a kecskeméti Katona József Színházban

Magyar Arany Érdemkereszt – 2021
Drámai és táncoskomikus szerepeket egyaránt magába foglaló,
sokoldalú színművészi munkája elismeréseként

Latabár-díj – 2021
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatának színész-díja